Przejdź do treści Wyszukiwarka

Światowe związkowe spotkanie sektora piwowarskiego

  • poniedziałek, 29 Marca 2021
  • Branże
  • Autor: Admin


W dniach 24 i 25 marca 2021 r. odbyły się światowe związkowe spotkania dla sektora piwowarskiego. Konferencje i grupy robocze dla poszczególnych firm organizował IUF (Światowa Federacja Spożywców) wraz z EFFAT (Europejska Federacja Spożywców). Polską reprezentacje tworzyli z Heinekena: Jan Hałaś, Cezary Kołodziejski i Krzysztof Jasek, z Carlsberga Andrzej Turlej, z Asahi (Kompania Piwowarska): Arkadiusz Kozłowski i Sabrija El-Gadi-Krajewska oraz Koordynator TNK Emilia Janicka.   

Platforma zoom umożliwiała spotkanie 100 związkowców z 30 krajów z całego globu, od krajów Europejskich, Stany Zjednoczone, Peru, Brazylię po Haiti, Indie, Japonię. Była to największa związkowa konferencja piwowarska.

Najważniejsze zagadnienia dotyczyły :

  • pandemii Covid-19 i jego wpływu na sektor piwa oraz powiązane sektory – hotelarski i turystykę
  • testowania pracowników na Covid-19 oraz dobrowolnych szczepień dla pracowników organizowanych w niektórych regionach świata
  • outsorsingu, radykalnych cięć kosztów przez pracodawców
  • restrukturyzacji
  • powszechnego wzrostu cyfryzacji i automatyzacji w firmach
  • pracy zdalnej
  • niszczenia związków, utraty zaufania do pracodawców w niektórych krajach jak: Haiti, Wielka Brytania.

Przemysł browarniczy jest dziś zdominowany przez duże firmy, takie jak: AB InBev, Heineken i Carlsberg. Rośnie również ekspansja ze strony japońskich firm browarniczych (szczególnie Asahi i Kirin) oraz innych: Molson Coors, Diageo i Groupe Castel, które rzucają wyzwanie tej globalnej dominacji. Skuteczna konfrontacja z tymi przodującymi międzynarodowymi firmami browarniczymi jest kluczowym wyzwaniem jakie postawił sobie „Brevery Division IUF” (światowa związkowa sekcja piwa).

Ta związkowa platforma współpracy powstała w 2016 roku. W ciągu ostatniego roku, od międzynarodowych firm browarniczych po lokalne zakłady rzemieślnicze, wszystkie firmy z branży piwowarskiej zostały dotknięte pandemią koronawirusa. Sprzedaż i wolumeny piwa spadły na całym świecie, a zamykanie restauracji, pubów i barów miało druzgocący wpływ na sektor browarniczy. Porównując tylko kraje europejskie są wielkie dysproporcje, kraje jak: Portugalia, Hiszpania straciły 70% produkcji w związku z zamknięciem lokali gastronomicznych, a na drugim biegunie są kraje Europy Wschodniej i Centralnej jak Estonia, gdzie spadek produkcji do gastronomii wpłynął tylko na 7% wolumenu.

Analizę obecnej sytuacji rynku piwowarskiego dokonał  – Pierre-Olivier Bergon z The Brewers of Europe (organizacja zrzeszająca pracodawców w sektorze piwa). W rezultacie pracownicy browaru stoją przed poważnymi wyzwaniami, w tym restrukturyzacją. Analizując sytuację covidową zauważamy że małe kraftowe browary są w gorszej sytuacji a ich dalsza działalność jest zagrożona. Wielkie firmy z uwagi na szerokie portfolio utrzymują się na dobrym poziomie.

Pięć dużych firm piwowarskich zatrudnia łącznie około 357 500 pracowników. Piwo jest wiodącym napojem alkoholowym na świecie i stanowi ponad 74,58% udziału w światowym rynku napojów alkoholowych. Wiodące rynki na świecie to: Indie, Chiny, Stany Zjednoczone, Brazylia, Rosja, Niemcy i Meksyk. Organizacje uczestniczące w spotkaniu zadeklarowały wzmocnienie współpracy związkowej. Rywalami są koncerny międzynarodowe, a nie pracownicy!

www.tysol.pl