Przejdź do treści Wyszukiwarka

Dialog społeczny w branży piwowarskiej

  • wtorek, 15 Kwietnia 2025
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. NSZZ Solidarność


Aktualnie jednym z projektów realizowanych przez Związek jest „Rozwój zdolności NSZZ „Solidarność” dla aktywnego udziału w procesie monitorowania i stanowienia prawa”. W ramach projektu prowadzony jest m. in. monitoring prac nad nową ustawą o układach zbiorowych pracy. Ustawa ma za zadanie wdrożyć w Polsce art. 4 Dyrektywy o europejskich adekwatnych wynagrodzeniach minimalnych wskazujący na potrzebę zwiększenia liczby pracowników objętych rokowaniami zbiorowymi.

Biorąc pod uwagę ogólną zapaść rokowań zbiorowych w Polsce branża spożywcza jest jedną z niewielu gdzie istnieją realne możliwości osiągnięcia sukcesu i ustanowienia porozumienia na poziomie sektorowym. Szczególnie dotyczy to branży piwowarskiej gdzie funkcjonuje zarówno silna reprezentacja pracownicza jak i, co w Polsce jest jednym z głównych wyzwań (sic!), reprezentatywna organizacja pracodawców, a dodatkowo Strony poważnie traktują dialog społeczny w branży. Właśnie z tych powodów w dniu 10 kwietnia br., w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli Sekretariatu Spożywców, w tym Sekcji Przemysłu Piwowarskiego z reprezentacją organizacji pracodawców ZPPP Browary Polskie, wysłannikami rządu, ekspertami związkowymi i akademickimi. W spotkaniu brali udział Zbigniew Sikorski, szef Sekretariatu, Cezary Kołodziejski, przewodniczący Sekcji Piwowarskiej „S”, Bartłomiej Mokrzycki, dyrektor generalny ZPPP Browary Polskie, Agata Oklińska, dyrektor Departamentu Dialogu Społecznego MRPiPS, dr Agnieszka Zwolińska z Uniwersytetu Warszawskiego wspomagani przez ekspertów „Solidarności”: Barbarę Surdykowską, Annę Redę-Ciszewską i Sławomira Adamczyka.

Dyskutowano o możliwościach stworzenia Branżowego Układu Zbiorowego Pracy w sektorze piwowarskim. Polskie browary stoją przed licznymi wyzwaniami wynikającymi ze wzrostu cen energii, zmian klimatycznych skutkujących zwiększeniem kosztów surowca, wpływem rozwiązań regulacyjnych i trendów konsumenckich na rynek piwa w Polsce i w Europie. W kontekście powyższego dialog społeczny z jednej strony może napotykać na przeszkody ale z drugiej może być szansą na ich łatwiejsze pokonanie. Ten drugi wariant zdają się wybierać uczestnicy warszawskiego spotkania.

„Optymistyczne jest, że Strona Pracodawców deklaruje otwarcie na podjęcie konkretnych działań aby wspólnie pracować nad możliwościami zainicjowania negocjacji  układowych – komentował Sławomir Adamczyk, kierownik Biura Branżowo-Konsultacyjnego NSZZ „S” – Omówiliśmy wstępnie możliwy zakres porozumienia i potencjalne korzyści z niego wynikające. Dyrektor generalny ZPPP, Pan Bartłomiej Mokrzycki zapowiedział przeprowadzenie konsultacji w tej sprawie z zarządami poszczególnych firm piwowarskich w Polsce. Po ich zakończeniu, liczymy na kolejną już bardziej konkretną rundę rozmów jesienią tego roku”.

Zatem powrót do tematu nastąpi po wakacjach, a o dalszych działaniach będziemy informować najprawdopodobniej w IV kwartale br.

pp