„Niezłomny duchowny, kapelan i męczennik”. W Lublinie wspominano bł. ks. Jerzego Popiełuszkę

• wtorek, 15 Października 2024
  • Regiony
  • Autor: Admin

Ogólnopolska Konferencja „Błogosławiony Jerzy Popiełuszko niezłomny duchowny, kapelan i męczennik” / fot. NSZZ "S" Region Środkowo-Wschodni

„Ludzi zdobywa się otwartym sercem, a nie zaciśniętą pięścią” – mówił bł. ks. Jerzy Popiełuszko. W 40. rocznicę jego męczeńskiej śmierci w Lublinie odbyła się Ogólnopolska Konferencja „Błogosławiony Jerzy Popiełuszko niezłomny duchowny, kapelan i męczennik”.

Wspólna modlitwa i otwarcie wystawy poświęconej osobie błogosławionego rozpoczęły 10 października br. uroczystości związane z rocznicą śmierci ks. Jerzego.

Wartości i przesłanie płynące z nauki ks. Jerzego

Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II teolodzy, naukowcy i studenci dyskutowali o wartościach i przesłaniu płynącym z jego kazań.

Część plenarną konferencji rozpoczął dr Grzegorz Szczecina, który przybliżył historyczno-patriotyczny rodowód ks. Popiełuszki. O niezłomnej odwadze błogosławionego mówiła prof. Alina Rynio, a prokurator Andrzej Witkowski przybliżył okoliczności męczeńskiej śmierci kapelana Solidarności. Podsumowaniem części plenarnej było przybliżenie społeczno-moralnego przesłania bł. Jerzego, którego dokonał ks. prof. Jerzy Gocko.

Niezapomniane wrażenia

Z kolei pierwszy z paneli dyskusyjnych dotykał aktualności przesłania ks. Jerzego, a rozważali je dr hab. Marek Rembierz, prof. Mieczysław Ryba, dr Paweł Janowski, dr Robert Derewenda oraz Teresa Misiuk. Natomiast podczas drugiej dyskusji ks. dr Tadeusz Pajurek, dr inż. Bogusław Dołęga, Marek Kędziorek, Weronika Brodziak, Kacper Kosiorski oraz Krzysztof Choina szukali odpowiedzi na pytanie, co możemy zrobić, aby nie przeminęła pamięć o osobie kapelana Solidarności.

Konferencję zakończyło podsumowanie konkursu o bł. ks. Jerzym i wręczenie nagród laureatom.

Spotkanie na KUL-u uświetnił występ chóru Copernikus z IX LO w Lublinie, który dostarczył słuchaczom niezapomnianych wrażeń muzycznych.

CZYTAJ TAKŻE: „Nie można nie walczyć o wolność i prawdę”. Znamy zwycięzców konkursu poświęconemu Patronowi „S”

źródło: NSZZ „S” Region Środkowo-Wschodni