Zbliża się 41. Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy na Jasną Górę

• poniedziałek, 14 Października 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

40. Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejatrzy na Jasną Górę / fot. Krajowa Sekcja Kolejarzy NSZZ "S"

Krajowa Sekcja Kolejarzy NSZZ „Solidarność” zaprasza wszystkich pracowników, emerytów i rencistów, a także rodziny i przyjaciół kolejarzy do wzięcia udziału w 41. Ogólnopolskiej Pielgrzymce Kolejarzy na Jasną Górę.

Kolejarze będą modlić się u stóp Najświętszej Panienki 8 i 9 listopada dziękując Panu Bogu i Matce Bożej za 41 lat wspólnego pielgrzymowania do tronu Matki Bożej, 30 lat służby Katolickiego Stowarzyszenia Kolejarzy Polskich oraz 45. rocznicę pierwszej pielgrzymki Ojca Świętego Jana Pawła II do Ojczyzny.

Tegorocznej Pielgrzymce, która odbywa się pod hasłem „Wierni Bogu i Kościołowi” będzie przewodniczył ordynariusz bydgoski, ks. biskup Krzysztof Włodarczyk. Rozpocznie się ona w sobotę, 9 listopada o godzinie 18 od konferencji w bazylice jasnogórskiej, a zakończy 10 listopada Mszą Świętą o godzinie 11.

Zgodnie z duchem programowej konferencji „Matka Boża – Przewodniczką na drogach naszej nadziei”, kolejarze będą modlić się za Ojczyznę, a także o kultywowanie wartości patriotycznych w sercach Polaków, mając w pamięci słowa modlitwy św. Jana Pawła II: „O Maryjo! Przecież Ty wiesz o wszystkim, co nas boli. Ty znasz nasze cierpienia, nasze przewinienia i nasze dążenia. Ty wiesz, co nurtuje serca narodu oddanego Tobie”.

– Pragniemy świadczyć o naszej chrześcijańskiej tożsamości, o wiernym trwaniu przy Chrystusie i Jego Matce, której zawierzymy rodziny kolejarskie i miejsca kolejarskiej służby. Ufamy, że będą z nami kolejarze z Białorusi, Francji, Słowacji i Węgier. Drodzy Kolejarze! Przybądźcie w asyście pocztów sztandarowych do Matki Bożej Częstochowskiej na Jasną Górę. Niech wasza obecność w postawie służby i wierności dziedzictwu pokoleń stanie się wymownym znakiem przynależności do Chrystusa, głębokiej wiary i darem dla drugiego człowieka – zaapelowało Krajowe Duszpasterstwo Kolejarzy.