W Plasticon Poland S.A. w Toruniu wzrosną wynagrodzenia

• piątek, 05 Lipca 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. FB Plasticon Poland S.A.

Komisja zakładowa NSZZ „S” w Plasticon Poland S.A. w Toruniu po paru tygodniach negocjacji z Zarządem Firmy uzyskała porozumienie, na mocy którego wszystkim pracownikom zostanie podniesiona kwota comiesięcznej wypłaty.

-Tym razem nie jest to prosta podwyżka typu „każdemu po równo”, ponieważ opracowaliśmy system, który nieco bardziej premiuje pracowników z dłuższym stażem, zwłaszcza stażem w naszej Firmie. – skomentował nam wydarzenie przewodniczący KZ NSZZ „S” w Plasticon Radek Kraśnicki.

Przeciw spłaszczeniom wynagrodzeń

– Tu wyszliśmy naprzeciw uwagom naszych członków, którzy sygnalizowali duże spłaszczenia po podwyżkach płacy minimalnej. To dobrze, że najniższa pensja idzie w górę, jednak rozumiemy, że wewnętrzne regulacje w zakładzie powinny utrzymać motywacyjny system wynagrodzeń, czyli zwiększenie funduszu wynagrodzeń. „Każdemu po równo” sprawdza się tylko w ekstremalnie trudnych sytuacjach, no, przynajmniej u nas przestało… – dodał przewodniczący.

Jednym ze składników „regulacji w górę” są też podwyżki indywidualne, wynikające z takiej, a nie innej oceny pracownika (w firmie jest system takiej oceny, przyjęty także przez związki zawodowe). Także brygadzistom i osobom sprawującym bezpośredni nadzór nad zespołami pracowników zwiększono pulę do wypłaty. Nowe regulacje weszły w życie od 1lipca.

„Coroczne negocjacje weszły do zakładowego obyczaju”

W samej Firmie Plasticon Poland S.A. Toruń coroczne negocjacje pomiędzy NSZZ „Solidarność” a Zarządem Firmy weszły do zakładowego obyczaju. Korzyść jest obopólna, co zresztą dobrze widać także po wynikach finansowych przedsiębiorstwa.