Pracownicy Bitron Poland w Sosnowcu dostaną podwyżki

• czwartek, 27 Czerwca 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

Po trwających blisko pół roku negocjacjach 24 czerwca podpisano porozumienie płacowe w Bitron Poland w Sosnowcu. – Uzgodniliśmy z pracodawcą wzrost stawek godzinowych od 1 czerwca o 2 zł. Oznacza to podwyżkę płac zasadniczych średnio o 336 zł brutto miesięcznie – poinformowała Izabela Będkowska, przewodnicząca Solidarności w Bitron Poland.

– Choć 2 zł do stawki nie brzmi imponująco, jesteśmy zadowoleni. Mamy świadomość, jaka jest sytuacja w naszej branży. Reprezentanci zarządu cały czas powtarzali, że przed nami niełatwe czasy i że musimy dostosować oczekiwania do trudnej rzeczywistości. Obie strony poszły na duże ustępstwa i w końcu udało się zawrzeć porozumienie – podkreśliła Izabela Będkowska.

Kolejne rozmowy na przełomie października i listopada

Za sukces uważa fakt, że w porozumieniu udało się zawrzeć zapis dotyczący wyrównania z pierwsze 5 miesięcy tego roku w wysokości 1760 zł brutto. Te pieniądze trafią na konta pracowników w lipcu, razem wynagrodzeniem za czerwiec.

Jak dodaje przewodnicząca „S” w Bitronie, strony uzgodniły też, że kolejne rozmowy płacowe rozpoczną się na przełomie października i listopada.

Bitron Poland w Sosnowcu jest producentem podzespołów do sprzętu AGD i dla przemysłu motoryzacyjnego. Spółka zatrudnia przeszło 1000 osób, w większości są to kobiety.

CZYTAJ TAKŻE: „Razem stanowimy ogromną siłę”. Za nami XXXIII Kongres Krajowego Sekretariatu Metalowców NSZZ „Solidarność”

www.solidarnosckatowice.pl