Nie żyje Mieczysław Łazarz. Działacz „S” z Kraśnika

• Regiony
  • Autor: Admin

fot. Pixabay

Związkowiec zmarł 21 maja. Pogrzeb odbędzie się kościele Matki Bożej Bolesnej w Kraśniku.

Mieczysław Łazarz urodził się 1 kwietnia 1936 r. w Kraśniku. Był absolwentem Politechniki Poznańskiej, po której podjął pracę w Fabryce Łożysk Tocznych (FŁT) w Kraśniku (Ośrodek Badawczo-Rozwojowy).

W Solidarności był od początku jej powstania. Od września 1980 r. do czerwca 1981 r. był członkiem Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego (MKZ) Regionu Środkowo-Wschodniego, a w kwietniu i maju 1981 r. delegatem na I Walne Zebranie Delegatów (WZD) Regionu Środkowo-Wschodniego.

Po ogłoszeniu stanu wojennego 13 grudnia 1981 r. internowany w Ośrodku Odosobnienia we Włodawie, od kwietnia 1982 r. w Lublinie, zwolniony 21 lipca 1982 r. W latach 1982–1989 przewodniczący podziemnego Tymczasowego Komitetu Koordynacyjnego (TKK) w Kraśniku. Od grudnia 1988 r. przewodniczący Komisji Zakładowej „Solidarność” w FŁT.

W 1989 r. został przewodniczącym Komisji Obywatelskiej Ziemi Kraśnickiej. Był zastępcą przewodniczącego Komitetu Wyborczego Okręgu Kraśnik w wyborach parlamentarnych 4 czerwca. W latach 1989–1990 przewodniczący KZ „Solidarność” w FŁT. Od 1989 r. do lutego 1990 r. przewodniczący Tymczasowego Zarządu Oddziału Ziemia Kraśnicka. W latach 1990–1994 kierownik Urzędu Rejonowego w Kraśniku; w 1990 r. radny Miasta Kraśnik z listy KO. Na początku lat 90. członek Zarządu Klubu Sportowego Tęcza Kraśnik. W latach 1989–1997 w Ruchu Obywatelskim Akcja Demokratyczna (ROAD), UD, UW.

Mieczysław Łazarz to autor 6 patentów, odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi w 1998 r.

„Rodzinie i przyjaciołom śp. Mieczysława Łazarza składamy serdeczne wyrazy żalu i współczucia”.

– napisali związkowcy z Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „S”.