Czy zastąpią nas roboty? Szkolenie w Macedonii

• Zagranica
  • Autor: Admin

fot. K. Nosal

Czy sztuczna inteligencja pomaga czy utrudnia nam pracę? Czy zastąpią nas roboty? Jak przygotować pracowników na nadchodzące zmiany na rynku pracy? Czy mamy prawo do odłączenia kiedy pracujemy zdalnie? Jak chronić prawo do prywatności? W dniach 15-17.05.2024 r. związki zawodowe z Polski i Macedonii Północnej szkolą się na wspólnym seminarium dotyczącym cyfryzacji rynku pracy.

Projekt dofinansowany jest ze środków KK NSZZ „Solidarność” oraz  Unii Europejskiej w ramach linii budżetowej „Wsparcie dialogu społecznego”. W spotkaniu biorą udział przedstawiciele gospodarza – związku zawodowego KSS oraz organizacji pracodawców OEM z Macedonii oraz reprezentanci NSZZ „Solidarność”.

To ostatnie, piąte szkolenie w ramach projektu. Ponadnarodowa wymiana doświadczeń w ramach symulacji negocjacyjnych oraz praca w grupach, przygotowana przez trenerki Blankę Wawrzyniak z fundacji Instart i Hannę Sakowicz – Daszczyńską, bezpośrednio realizuje podstawowy cel projektu czyli podniesienie wiedzy w zakresie „Porozumienia o cyfryzacji” (EFAD) oraz stosowania narzędzi dialogu społecznego w tym obszarze.

Tutaj treść Porozumienia europejskich partnerów społecznych w sprawie cyfryzacji oraz więcej informacji o samym projekcie.

kn, hsd