Solidarni z rolnikami!

• czwartek, 22 Lutego 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

Protesty rolników, które trwają w całym kraju, popiera wielu członków i działaczy Solidarności. Stanowiska wyrażające wsparcie dla protestujących wystosowały także niektóre Zarządy Regionów.

Członkowie Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa NSZZ „Solidarność”, zgodnie z przyjętym stanowiskiem Nadzwyczajnego Kongresu, wspierają rolników podczas protestów.

Działając wspólnie w ramach jednego Krajowego Sekretariatu Branżowego nie mogło zabraknąć przedstawicieli „Solidarności” z organizacji zakładowych z sektora spożywczego w strajkach ich Koleżanek i Kolegów z sektora rolnictwa. Na zdjęciu koledzy z NSZZ „Solidarność” z Cukrowni Krasnystaw z przewodniczącym Stanisławem Lubasiem na czele.

Ze wsparciem dla protestujących przybył także do protestujących w Nowej Karczmie przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Zbigniew Sikorski.

Zielona Góra

Protest poparł też w swoim stanowisku Zarząd Regionu Zielonogórskiego NSZZ „S” uznając, że „jest on prowadzony w dobrze pojętym interesie całego społeczeństwa”. Związkowcy, jak piszą, z niepokojem obserwują politykę Unii Europejskiej dążącą do wprowadzenia Zielonego Ładu. „Pozbawiony rzetelnych podstaw naukowych zabobon klimatyczny ze szczególną mocą uderza w polskich rolników niwecząc podstawy egzystencji ich rodzin, rujnując dotychczasowy dorobek i wielopokoleniowe doświadczenie w produkcji naprawdę zdrowej i cenionej na świecie żywności” – piszą związkowcy.

Alarmują, że równie niebezpieczne jest zniesienie ceł na import zboża i produktów rolnych z Ukrainy.

Gdańsk

„Byt ekonomiczny polskiej wsi, a tym samym bezpieczeństwo żywnościowe Polaków są obecnie zagrożone” – alarmują z kolei członkowie Zarządu Regionu Gdańskiego, którzy również przyjęli stanowisko popierające dążenia rolników.

Postulaty rolników to głównie konieczność uproszczenia i ograniczenia nieracjonalnych wymogów tzw. Zielonego Ładu, ograniczenie i kontrola nadmiernego napływu towarów rolno-spożywczych z Ukrainy oraz warunki do opłacalności produkcji rolnej – przekonują.

Wrocław

Delegacja protestujących rolników na czele z przewodniczącym Dolnośląskiej Rady Regionalnej Rolników Indywidualnych „Solidarności” Adrianem Wawrzyniakiem gościła u przewodniczącego ZR Kazimierza Kimso i wiceprzewodniczącego Grzegorza Makula, przedstawiając swoje postulaty.

Lublin

Przedstawiciele Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” wspierają blokujących granicę w Dorohusku i Hrebennem. W miniony piątek rolników odwiedzili przewodniczący ZR Marian Król i jego zastępca Marek Wątorski. Natomiast w niedzielę na granicy pojawili się dużą grupą związkowcy z NSZZ „Solidarność” w Bogdance i puławskich „Azotach”.

REKLAMA

Jak podkreślają związkowcy z Puław, to nie ostanie takie wsparcie. Na ich profilu internetowym czytamy: „Zaskoczył nas przekrój uczestników, byli tam przedstawiciele chyba wszystkich organizacji rolniczych, mnóstwa zawodów, wszyscy zgodnie twierdzili, że tylko jedność jest w stanie pokonać niezbyt mądre regulacje UE. Uczestnicy jednomyślnie twierdzili, że wzajemne powiązania gospodarcze powodują to, że jesteśmy od siebie uzależnieni. Bez rolnictwa nie ma żywności, a bez firm produkujących nawozy nie ma rolnictwa. Tylko wspólne działanie i solidarne podejście do sprawy mogą wpłynąć na zmiany decyzji w UE i Warszawie.”

źródło: tysol.pl