Solidarność jedyną reprezentatywną organizacją zakładową w TVP

• poniedziałek, 29 Stycznia 2024
  • Branże
  • Autor: Admin

Jak poinformowali związkowcy, Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” TVP SA pod koniec zeszłego roku była jedyną reprezentatywną organizacją zakładową w spółce.

„25 stycznia 2024 roku otrzymaliśmy od pracodawcy, według stanu na dzień 31grudnia 2023 roku, potwierdzenie uprawnień dla NSZZ Solidarność TVP S.A. jako jedynej organizacji zakładowej reprezentatywnej w TVP S.A.” – przekazali związkowcy na swojej stronie internetowej.

W trosce o pracowników

Solidarność TVP od lat zabiega o interesy pracownicze blisko trzech tysięcy osób zatrudnionych w Telewizji Polskiej. W obliczu ostatnich zawirowań związanych ze zmianą władzy związkowcy domagają się „szczególnej uwagi i ochrony dla szeregowych pracowników i współpracowników Spółki, którzy ponoszą konsekwencje decyzji i braku rozstrzygnięć sporu politycznego i wątpliwości prawnych”.

„Domagamy się od właściwych instytucji i organów państwowych zapewnienia środków finansowych niezbędnych do normalnego, zgodnego z ustawą medialną funkcjonowania Telewizji Polskiej” – napisali w stanowisku z 17 stycznia br.

ZOBACZ TAKŻE: Skandal w Radiu Zachód. Zielonogórska Solidarność szykuje protest w obronie zwolnionych pracowników

źródło: tysol.pl / solidarnosctvp.pl