Solidarność Służby Więziennej alarmuje: Te działania uderzają w dobre imię naszej służby!

• wtorek, 12 Grudnia 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

Rada Krajowej Sekcji Służby Więziennej w przyjętym stanowisku zwróciła uwagę na działania, które zdaniem związkowców godzą w dobre imię Służby Więziennej. Chodzi o awanse na wyższe stanowiska służbowe, nadania wyższych stopni służbowych i regulację dodatków służbowych wybranych funkcjonariuszy wyższej kadry kierowniczej Służby Więziennej, które miały miejsce w ostatnim czasie.

– Uwagę funkcjonariuszy przykuły awanse na wyższe stanowiska służbowe w ścisłym kierownictwie Służby Więziennej funkcjonariuszy, którzy nie osiągnęli jeszcze stażu 15 lat służby, co odbiło się szerokim echem wśród kadry jednostek podstawowych oraz okręgowych inspektoratów Służby Więziennej i zostało uznane za niezgodne z zasadami etyki zawodowej, a także za działania godzące w dobre imię służby oraz obniżające Jej powagę w stosunku do innych służb mundurowych i negatywnie wpłynęło na wizerunek Naszej formacji w odbiorze społecznych – czytamy w stanowisku RKSSW z 6 grudnia.

Związkowcy zwrócili uwagę, że przyznawanie osobom bez odpowiedniego stażu pracy awansów na najwyższe stanowiska kierownicze w SW, może wpływać demotywująco na doświadczonych i oddanych służbie funkcjonariuszy.

Kontrowersje wśród pracowników SW miało też zdaniem RKSSW wzbudzić nadawanie wyższych stopni służbowych wybranym funkcjonariuszom przed ustawowym terminem.

– Czarę goryczy przelało podniesienie dodatków służbowych w ostatnim czasie, wybranym funkcjonariuszom do poziomu 55 procent na najwyższych stanowiskach kierowniczych Centralnego Zarządu Służby Więziennej i Okręgowych Inspektoratów Służby Więziennej. Takie działanie zaburza zaufanie do kierownictwa Ministerstwa Sprawiedliwości, które niedawno w rozmowach z przedstawicielami naszej organizacji oznajmiło, że nie ma środków na podwyższenie dodatków służbowych funkcjonariuszom z wysokim stażem, pełniącym swą służbę w aresztach śledczych i zakładach karnych – podkreślono.

W ocenie Rada Krajowej Sekcji Służby Więziennej, wszystkie te działania jedynie pogłębiają kryzys kadrowy w Służbie Więziennej.

źródło: tysol.pl