Peregrynacja Obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności w Regionie Podlaskim

• poniedziałek, 20 Listopada 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

Od września 2023 roku Obraz Matki Bożej Robotników i „Solidarności” wraz z relikwiami bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz repliką Krzyża z Nowej Huty peregrynuje po archidiecezji białostockiej.

Nawiedzenie Obrazu jest duchowym przygotowaniem do 42. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, której Region Podlaski będzie organizatorem w 2024 roku. Związkowcy podkreślają, że jest to dla nich szczególne wyróżnienie, ponieważ w przyszłym roku obchodzić będziemy 40. rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, syna podlaskiej ziemi, Patrona NSZZ „Solidarność”.

– Peregrynacja w Regionie Podlaskim jest wielkim przeżyciem duchowym. Obraz nawiedził już dziewięć parafii i za każdym razem witany przez wiernych spotyka się z wielkim wzruszeniem oraz modlitwą i śpiewem na ustach. Na widok ikony ludzie oddając hołd Królowej Polski klękają, niekiedy ze wzruszenia ronią łzy – relacjonują związkowcy z Regionu Podlaskiego.

Podkreślają przy tym, że peregrynacja ikony Matki Bożej Robotników i towarzyszące jej znaki, z pewnością „są niepowtarzalną okazją do umocnienia naszej wiary i nadziei oraz wzmacniania w nas ducha solidarności i wzajemnej za siebie odpowiedzialności”.

źródło: Region Podlaski