„S” w gliwickiej Fabryce Plastików wynegocjowała podwyżki dla pracowników

• poniedziałek, 13 Listopada 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

W ubiegłym tygodniu na konta pracowników Fabryki Plastików w Gliwicach wypłynęły wyższe wynagrodzenia za październik. To efekt wynegocjowanych na początku października przez tamtejszą Solidarność podwyżek stawek zasadniczych. Wyniosły one od 250 zł brutto do 400 zł brutto.

Jak wyjaśniała Dorota Banaczek, przewodnicząca „S” w firmie: wyższe podwyżki otrzymały osoby z dłuższym stażem, co było jednym z priorytetów związkowców. Ponadto, przy ustalaniu konkretnych kwot dla poszczególnych pracowników przełożeni brali pod uwagę zaangażowanie w pracę.

– Wynegocjowane kwoty dotyczą stawek zasadniczych, do których należy doliczyć pochodne, takie jak dodatek stażowy, dodatek za pracę w systemie trzyzmianowym i premia za brak absencji – powiedziała Banaczek.

– Rozmowy z pracodawcą trwały od sierpnia tego roku, ale jak już udało się podpisać porozumienie, to natychmiast zostało wprowadzone w życie – mówi Dorota Banaczek.

Zatrudniający ok. 200 osób zakład jest producentem plastikowych elementów dla branży automotive.

„Solidarność” działa w gliwickiej fabryce od ponad 20 lat i jest jedyną organizacją związkową w tej firmie. Efektem negocjacji, które przedstawiciele „S” systematycznie prowadzą z pracodawcą, jest nie tylko wzrost płac. To dzięki staraniom związkowców pracownicy spółki zostali objęci dodatkową opieką medyczną, mają zapewniony transport do firmy, otrzymują ekwiwalent za pranie odzieży roboczej i dodatek stażowy.

źródło: solidarnosckatowice.pl