XV edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

• wtorek, 10 Października 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. M.Żegliński

Dziś w południe w Pałacu Prezydenckim w Warszawie wręczono statuetki i certyfikaty laureatom XV edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. W uroczystości wziął udział prezydent Andrzej Duda.

– Ta nagroda jest tak ważna (…) bo to jest nagroda, gdzie to sami pracownicy wskazują swoich pracodawców, jako tych, którzy zasługują na nagrodę za stworzenie takich warunków zatrudnienia i takich warunków pracy, które predestynują ich do tego, by mogli zostać nazwani pracodawcami przyjaznymi pracownikom – podkreślił w swoim wystąpieniu prezydent Andrzej Duda.

„Wysoki poziom funkcjonowania w zakładach pracy”

Z kolei Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” mówił do przybyłych do Pałacu Prezydenckiego wyróżnionych pracodawców:

– Dzisiejsza uroczystość, dzisiejsza gala jest dla was. Dziękuję, że jesteście. Ten rynek pracy nie byłby tak piękny, nie wyglądałoby to wszystko tak różowo, gdyby nie Wasz przykład, nie Wasz wysoki poziom funkcjonowania w zakładach pracy.

W uroczystości oprócz wyróżnionych, udział wzięli także m.in. przedstawiciele Solidarności na czele z członkami Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S”, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej oraz Główna Inspektor Pracy Katarzyna Łażewska-Hrycko.

Wyróżniono siedemnastu pracodawców, w tym jednego z nich – Zakłady Chemiczne „Siarkopol” Tarnobrzeg sp. z o.o. – już po raz czwarty.

Komisja Certyfikacyjna wyróżniła 17 firm

Konkurs „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” organizowany jest przez NSZZ „Solidarność” pod honorowym patronatem prezydenta Andrzeja Dudy. Cel konkursu to promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne Solidarności. Certyfikatem można się posługiwać przez okres trzech lat.

Tegorocznej Komisji Certyfikacyjnej przewodniczy w zastępstwie za Piotra Dudę Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. W Komisji zasiadają także: dr Barbara Fedyszak-Radziejowska, doradca Prezydenta RP, Zbigniew Żurek, zastępca przewodniczącego Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP, Kazimierz Kimso jako przedstawiciel Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz Zbigniew Łasek, inspektor ds. BHP KK NSZZ „Solidarność”.

To już piętnasta edycja konkursu, który odbywa się pod honorowym patronatem prezydenta Andrzeja Dudy. W tym roku zgłoszono 25 firm i instytucji. Po analizie wyłoniono siedemnaście z nich.

Firmy zgłoszone do konkursu zostały ocenione według kryteriów obejmujących m.in. liczbę zatrudnionych na czas nieokreślony w firmie, poziom uzwiązkowienia, działalność Społecznej Inspekcji Pracy w zakładzie, Komisji ds. BHP czy Rady Pracowników. Przy ocenianiu firm ważna jest także opinia organizacji związkowej.

Laureaci

W wyniku oceny kryteriów Komisja Certyfikacyjna postanowiła w tym roku przyznać certyfikaty następującym pracodawcom:

1. Lasy Państwowe Zakład Usług Leśnych we Wrocławiu
2. Arctic Paper Kostrzyń SA Kostrzyń nad Odrą
3. Tarchomińskie Zakłady Farmaceutyczne „POLFA” SA Warszawa
4. Śląskie Centrum Reumatologii, Ortopedii i Rehabilitacji w Ustroniu sp. z o.o.
5. Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej – Krośnieński Holding Komunalny sp. z o.o. Krosno
6. Enea Ciepło sp. z o.o. Białystok
7. Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Sejnach
8. Podlaski Kurator Oświaty Białystok
9. CIECH Soda Polska SA Inowrocław
10. Poznańskie Zakłady Zielarskie „Herbapol” SA Poznań
11. Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Białobrzegach
12. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Radomiu sp. z o.o.
13. Publiczna Szkoła Podstawowa imienia Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Wierzchowinach
14. Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA Radom
15. Miejski Zakład Komunalny sp. z o.o. w Stalowej Woli
16. Zakłady Chemiczne „Siarkopol” Tarnobrzeg sp. z o.o.
17. Nadleśnictwo Oleśnica Śląska

źródło: tysol.pl