21. Edycja Biegu Solidarności im. K. Zywera

• Regiony
  • Autor: Admin

fot. Region Płocki NSZZ Solidarność

Nowa formuła Biegu Solidarności im. Krzysztofa Zywera w Płocku cieszyła się dużym uznaniem wśród zawodników. Dopisała zarówno frekwencja, jak i poziom sportowy (nie licząc pogody). Metę przekroczyło 229 zawodników w biegu głównym. Do tego dodać należy setkę dzieci i młodzieży. Razem daje to nowy rekord frekwencji imprezy.

Na starcie stanęło wielu utytułowanych zawodniczek i zawodników z Polski i zagranicy. Lotna premia wyznaczona przez organizatorów na drugim kilometrze tak podziałała na motywację zawodników, że czołówka wystartowała w tempie na rekord Polski. Jako pierwszy na premii zameldował się Adrian Przybyła i to do niego trafił rower ufundowany przez jednego ze sponsorów. Zawodnik w Iławy utrzymał bezpieczną przewagę do mety i dobrym wynikiem 15:17 niezagrożony dotarł także do mety. 11 sekund za jego plecami finiszował doświadczony Ukrainiec Sergiej Okseniuk. Jako trzeci na mecie zameldował się Paweł Moskal z Kurzętnika.

Równie ciekawie wyglądała rywalizacja w klasyfikacji kobiet.  Na ostatnią, ponad kilometrową, prostą wybiegły ramię w ramię Oksana Okseniuk (żona Sergieja) i Mariola Sudzińska. Więcej sił na finiszu zachowała zawodniczka z Ukrainy i z przewagą 10 sekund przecięła linię mety przed Sudzińską. Podium uzupełniła młoda Julia Szymkowicz z Łowicza.

Najszybszym płocczaninem okazał się Piotr Kreft, który był także piąty w klasyfikacji ogólnej. Pierwsza płocczanka na mecie – Karolina Kaczyńska, zajęła także piąte miejsce w klasyfikacji kobiet.

Każdy biegacz otrzymał bogaty pakiet startowy: koszulkę techniczną, komin i worek z logo sponsora tytularnego ORLEN. Po biegu zawodnicy otrzymali odlewane medale i skorzystali z ciepłego posiłku, napojów. Natomiast najlepszych szczęściu i szczęść biegaczek, a także najszybsi płocczanie otrzymali nagrody finansowe. Zawodnicy z pierwszej trójki w swoich kategoriach wiekowych otrzymali vouchery do sklepu sportowego.

Gościem specjalnym imprezy była multimedalistka międzynarodowych ultramaratonów, rekordzistka świata w biegu 24 godzinnym, czyli Patrycja Bereznowska, która przyjechała na zaproszenie sponsora tytularnego ORLEN SA. Kilka dni temu Patrycja wygrała wyścig na 200 mil (330 kilometrów). Nie przeszkodziło jej to w wygraniu swojej kategorii wiekowej podczas 21. Biegu Solidarności im. K. Zywera.

Dużo działo się także podczas biegów dzieci. Limit zgłoszeń został wykorzystany jeszcze przed zawodami. A kolejnych chętnych w dniu zawodów nie brakowało. Najmłodsze dzieci do lat 6 wystartowały w dwóch biegach (oddzielnie chłopcy i dziewczynki) na dystansie 100 metrów. Wyścigi te odbyły się bez klasyfikacji. Natomiast starsze dzieci na dystansach rywalizowały o wygrane i atrakcyjne nagrody rzeczowe na dystansach 200 i 400 metrów. Każdy z uczestników biegów dziecięcych otrzymał na mecie medal i zestaw słodkich upominków od sponsorów.

źródło: solidarnoscplock.pl