„S” Pracowników Telekomunikacji wspiera służby mundurowe na granicy

• piątek, 29 Września 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

Pomoc, którą przekazano na granicę polsko-białoruską / fot. www.kspt.pl

Krajowa Sekcja Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność” od dwóch lat wspiera działania na polsko-białoruskiej granicy. Związkowcy już dwukrotnie pojechali tam z darami. Popierają także uhonorowanie polskich służb tytułem Człowieka Roku „Tygodnika Solidarność”.

W listopadzie 2021r Krajowa Sekcja Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność” przyjęła stanowisko dotyczące sytuacji na granicy.

„Życzymy spełnienia marzeń o życiu we własnym kraju”

„Krajowa Sekcja Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność” nie akceptuje wykorzystywania przez funkcjonariuszy reżimu białoruskiego, obywateli krajów dotkniętych wewnętrznymi konfliktami, ale również szukających lepszej przyszłości poza granicami własnej ojczyzny, w celu szturmowania wschodnich granic Polski. Nie akceptujemy narażania ich na utratę zdrowia i życia. Nie akceptujemy odmowę przez władze Białorusi pomocy humanitarnej udzielanej uchodźcom ze strony naszego kraju”

– napisano w nim.

„Polacy przez lata walcząc o wolność zmuszani byli do opuszczania własnej ziemi, szukając wsparcia w krajach, które stały się ich przystankiem do niepodległości. Marzeniem był powrót do niepodległej Rzeczpospolitej. 103 lata temu to marzenie się spełniło. Tego samego życzymy innym narodom świata – spełnienia marzeń o życiu we własnym kraju, bez wojen i konfliktów, gdzie będą mogły swobodnie budować pomyślną przyszłość swoją i następnych pokoleń”

– dodano.

„Świadomość, że mają wsparcie jest dla nich bardzo ważne”

Dalszym ciągiem działań związkowców było wsparcie służb działających na granicy. – Nasi przedstawiciele pojechali z darami na granicę, aby wesprzeć służby mundurowe. W grudniu tego samego roku nasi przedstawiciele pojechali po raz drugi na granicę z kolejną pomocą – przekazują sami związkowcy.

18 listopada Jerzy Iwaszkiewicz – Przewodniczący KSPT oraz Hubert Orłowski i Jerzy Piotrowski zawieźli do Kuźnicy Białostockiej zakupione przez związek dary, które zostały przyjęte przez zastępcę komendanta tej samej Placówki Straży Granicznej. W imieniu służb mundurowych wyraził on wdzięczność za wyrazy pamięci i przywiezione upominki. Stwierdził, że takie gesty są dla nich bardzo ważne, gdyż na co dzień stają twarzą w twarz z wyzwaniami zagrażającymi im zdrowiu i życiu. Świadomość, iż mają wsparcie w naszym społeczeństwie są dla nich bardzo ważne i pomagają przetrwać trudne chwile. Poinformował, że te dary zostaną rozdysponowane wśród wszystkich służb mundurowych.

7 grudnia 2021 r. przedstawiciele Krajowej Sekcji Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność” (KSPT): Hubert Orłowski, Jerzy Piotrowski, Wojciech Siedlecki oraz doradca naszej organizacji, Zbigniew Jackiewicz, po raz drugi, wraz z wyrazami wsparcia i solidarności, dostarczyli służbom mundurowym strzegącym naszej wschodniej granicy upominki w postaci m.in. słodyczy, batonów, napojów energetycznych i kubków termicznych.

Zostały one przekazane do Placówki Straży Granicznej w Kuźnicy im. 2. Pułku Strzelców Podhalańskich. Dary zebrały: komisja zakładowa NSZZ „Solidarności” w T-Mobile i OMPT działająca w Orange Polska, gdzie do zbiórki włączyły się komisje oddziałowe: Białystok, Bydgoszcz, Gdańsk, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Poznań, Warszawa 2134, Wrocław.

„Dzięki nim czujemy się bezpieczni”

– W imieniu Krajowej Sekcji Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność” serdecznie dziękujemy za przyznanie nagrody polskim służbom mundurowym Człowieka Roku „Tygodnika Solidarność” W pełni zgadzamy się z uzasadnienie zamieszczonym na stronach internetowych tygodnika. Bezpośrednią ofiarą tej jak i wcześniejszych akcji są polscy mundurowi, dzięki którym czujemy się bezpieczni i którzy narażając zdrowie i życie, bronią polskiej granicy przed zorganizowaną przez reżim Łukaszenki i Putina operacją destabilizacji sytuacji w naszym kraju

– napisali z kolei związkowcy do naszej redakcji na wieść o przyznaniu tegorocznego tytułu.

źródło: www.kspt.pl