Przejdź do treści Wyszukiwarka

Związkowcy z „S” Przemysłu Spożywczego szkolili się w Walencji

  • środa, 13 Września 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

Polska reprezentacja w Walencji - przedstawiciele "S", przedstawiciel OPZZ oraz organizatorzy z EFFAT-u, z sekretarzem generalnym EFFAT, Kristjanem Bragasonem. / fot. Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ "S"


W dniach 11-12 września 2023 r., w hiszpańskiej Walencji, odbyło się szkolenie dla przedstawicieli związków zawodowych działających w koncernach ponadnarodowych. Finansjalizacja branży spożywczej oraz przeciwdziałanie praktykom redukcji kosztów kosztem pracowników to główne tematy warsztatów.

Przedstawiciele 22 związków zawodowych z 24 krajów analizowali mechanizmy rządzące współczesną ekonomią. Próbowali również szukać sposobów przeciwdziałania agresywnym restrukturyzacjom i polityce cięcia kosztów. Wiedzę ekspercką zapewnili badacze i szkoleniowcy z firmy Syndex.

Reprezentacja Solidarności

Sekretariat Przemysłu Spożywczego reprezentowali Marcin Klimczyk koordynator d/s ERZ, Barbara Bzowska i Jolanta Procner z Heineken Żywiec SA, Bartosz Komuda z Accor i Jakub Osiński z Barry Callebaut. Obecna była również Emilia Janicka, koordynatorka IUF na Polskę.

Utworzona 11 grudnia 2000 r. EFFAT jest „Europejską Federacją Związków Zawodowych w sektorach żywności, rolnictwa i turystyki oraz gałęziach pokrewnych”. Siedziba EFFAT/IUF-Europe znajduje się w Brukseli. EFFAT/IUF-Europe jest organizacją niezależnych i demokratycznych związków zawodowych reprezentujących wszystkich pracowników w sektorach żywności, rolnictwa, turystyki i pomocy domowej, a także innych powiązanych sektorach i usługach w Europie.

Źródło: Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” / Tysol.pl