Ludzie Solidarności „jedynkami” na listach wyborczych PiS

• Kraj
  • Autor: Admin

fot. fb Bożeny Borys-Szopy

Bożena Borys-Szopa oraz Stanisław Szwed to mocni kandydaci PiS w nadchodzących wyborach parlamentarnych. Oboje mają niekwestionowane zasługi dla Solidarności. W swojej działalności politycznej zaś nie zapominają o ideałach „S”.

Kilka dni temu PiS zaprezentował listy wyborcze. Znalazły się na nich m.in. nazwiska dobrze znane w środowisku związkowym.

Bożena Borys-Szopa „jedynką” w okręgu gliwickim

W okręgu numer 29 obejmującym powiaty gliwicki i tarnogórski, a także miasta Gliwice, Bytom i Zabrze listę kandydatów PiS do Sejmu otwiera poseł Bożena Borys-Szopa.

Bożena Borys-Szopa przez wiele lat działała w Solidarności. Od 1991 rolu była członkiem Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności, a od 2002 r. wiceprzewodniczącą i sekretarz Zarządu Regionu. Od 1998 – 2006 r. była także członkiem Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność”. Pełniła również funkcję przewodniczącej Prezydium Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”.

W latach 1998-2002 sprawowała funkcję przewodniczącej Rady Ochrony Pracy przy Sejmie RP, a od 2002 r. była jej wiceprzewodniczącą. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Legislacji. Laureatka Nagrody Pro Labore Securo, przyznawanej przez Centralny Instytut Ochrony Pracy za wybitne zasługi w służbie publicznej na rzecz ochrony człowieka w środowisku pracy oraz Nagrody Państwowej Inspekcji Pracy im. Haliny Krahelskiej za wybitne osiągnięcia w zakresie ochrony pracy. Autorka licznych publikacji na temat uprawnień pracowniczych oraz nadzoru nad warunkami pracy w Polsce i krajach UE. Aktywna uczestniczka mediacji pomiędzy pracodawcami a pracownikami – znajduje się na krajowej liście mediatorów.

W okresie od 15 marca 2006 r. do 21 sierpnia 2008 r. sprawowała funkcję Głównego Inspektora Pracy. Od 1 listopada 2008 roku pełniła funkcję doradcy Prezydenta RP ds. społecznych i kontaktów z partnerami społecznymi oraz prawa pracy i bhp.

21 września 2009 roku została powołana na stanowisko Podsekretarza Stanu w Kancelarii Prezydenta.

Bożena Borys-Szopa jest posłem od 2015 roku. 4 czerwca 2019 została powołana na urząd Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w rządzie Mateusza Morawieckiego. Funkcję ministra pełniła do 15 listopada 2019 roku. W 2021 została powołana przez premiera Mateusza Morawieckiego w skład Rady Doradców Politycznych.

„Jedynka” w Bielsku-Białej – Stanisław Szwed

Liderem na listach PiS do Sejmu w okręgu 27, obejmującym Bielsko-Białą, a także powiaty bielski, cieszyński, pszczyński i żywiecki jest zaś Stanisław Szwed, Wiceminister Rodziny i Polityki Społecznej.

Stanisław Szwed był posłem na Sejm RP III, V, VI, VII, VIII i jest obecnej IX kadencji. W parlamencie pracował w Komisji Polityki Społecznej i Rodziny (jako wiceprzewodniczący), Podkomisji stałej ds. nowelizacji Kodeksu Pracy i Podkomisji stałej ds. rynku pracy, a także w Komisji Nadzwyczajnej ds. zmian w Kodyfikacjach.

Jako Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej zajmuje się Departamentami: polityki senioralnej, pomocy i integracji społecznej, a także ubezpieczeń społecznych.

Od 1980 roku Stanisław Szwed jest członkiem NSZZ „Solidarność”. Był zastępcą przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie, a także przewodniczącym sekcji metalowców. Od 2016 roku był przewodniczącym Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”.

Stanisław Szwed został wyróżniony nadawanym przez „Tygodnik Solidarność” tytułem „Człowiek Roku 2006”. Często podkreśla, że jest nie tylko parlamentarzystą, ale także związkowcem.

źródło: tysol.pl/www.gov.pl/www.prezydent.pl