Druga edycja Rajdu Solidarności dobiegła końca

• poniedziałek, 04 Września 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

Tak jak w ubiegłym roku, Region Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” oraz Oddział Zarządu w Lubaczowie zorganizował II Rajd Rowerowy z okazji 43. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”. Wzięło w nim udział 40 rowerzystów.

26 sierpnia br. uczestnicy rajdu przejechali 57 kilometrów startując z Leśnictwa Zabiała. Trasa rajdu wiodła przez Oleszyce, Lubaczów, Cieszanów i oczywiście przez piękny Rezerwat Przyrody Jedlina.

W Lubaczowie rowerzyści zatrzymali się w Sanktuarium NMP Łaskawej Lwowskiej, gdzie pod przewodnictwem ks. kan. mgr Andrzeja Stopyry modlili się wspólnie za Związek i członków NSZZ „Solidarność”. Po modlitwie złożono kwiaty pod tablicą patrona Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki i ruszono dalszą drogę.

W miejscowości Cieszanów uczestnicy rajdu udali się na cmentarz, gdzie pochowany został śp. Andrzej Buczek – wieloletni Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność”. Pod przewodnictwem ks. Tomasza Rybińskiego – uczestnika rajdu – wspólnie pomodlono się za zmarłego i zapalono znicze.

Na koniec rowerzyści udali się do Leśnictwa Zabiały, gdzie zakończył się Rajd, a na uczestników czekał pyszny posiłek.

–  Pragniemy podziękować kol. Edwardowi Rokoszowi Przewodniczącemu Oddziału Zarządu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” za przygotowanie i poprowadzenie rajdu po pięknych zakątkach Ziemi Lubaczowskiej. Dziękujemy również Tomaszowi Smędrze Nadleśniczemu Nadleśnictwa Oleszyce oraz kol. Tomaszowi Uszkowskiemu Przewodniczącemu KZ NSZZ „Solidarność” przy Nadleśnictwie Oleszyce za udostępnienie wiaty edukacyjnej w Leśnictwie Zabiała. Wszystkim uczestnikom gratulujemy ukończenia II Rajdu Rowerowego i zapraszamy na III edycję – dziękowali organizatorzy.

źródło: Region Ziemia Przemyska