Przewodniczący Piotr Duda spotkał się z Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

• czwartek, 24 Sierpnia 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. Tygodnik Solidarność

Rozmowy dotyczyły podwyżek płac dla nauczycieli, odbiurokratyzowania ich pracy i ostatnich spotkań związkowców z przedstawicielami resortu edukacji.

W czwartek 24 sierpnia br. w gdańskim budynku Solidarności odbyło się spotkanie przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy z Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” na czele z dr. Waldemarem Jakubowskim. W rozmowach uczestniczył również wiceprzewodniczący Związku Bogdan Kubiak.

Oświatowa Solidarność żąda skokowej podwyżki płac nauczycieli o 30 proc. z wyrównaniem od września 2023 roku, corocznej waloryzacji płac wraz ze wzrostem przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw oraz zwiększenia nakładów na oświatę do 6 proc. PKB.

Przypominamy, że na ostatnim spotkaniu oświatowej Solidarności z ministrem edukacji i nauki Przemysławem Czarnkiem, które miało miejsce 22 sierpnia, strona rządowa odrzuciła propozycję Związku dotyczącą przyznania 30 proc. podwyżki wynagrodzeń nauczycielom od września 2023 r. Resort edukacji zaproponował niższy, 25-procentowy wzrost wynagrodzeń nauczycieli i to od przyszłego roku.

W czasie roboczego spotkania w ministerstwie poruszono również kwestie wzrostu subwencji oświatowej, perspektyw i harmonogramu zmiany systemu finansowania oświaty, możliwości zmian w systemie wcześniejszych emerytur, a także biurokratyzacji pracy nauczycieli.

źródło: tysol.pl