Policjanci z Solidarności składają zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Martę Lempart

• czwartek, 17 Sierpnia 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. Małopolska Policja Solidarność / Facebook

Policjanci z Solidarności zarzucają Marcie Lempart popełnienie przestępstwa zniesławienia kwalifikowane z art. 212 § 1 Kodeksu karnego podczas zorganizowanego przez Ogólnopolski Strajk Kobiet protestu „Nigdy nie będziesz szła sama. Solidarnie z Joanną”.

W nawiązaniu do wydarzeń podczas protestu w dniu 25 lipca 2023 r. przed Komisariatem Policji IV w Krakowie w dniu dzisiejszym 10 sierpnia 2023 r. przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Województwa Małopolskiego Jacek Łukasik złożył pisemne zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Martę Lempart na szkodę funkcjonariuszy policji oraz całej Policji, a także wniósł o włączenie się prokuratury do postępowania z uwagi na ważny interes społeczny.

„Nie ma zgody na atakowanie i znieważanie funkcjonariuszy policji” – podkreślają związkowcy.

„Używała określeń poniżających polską Policję”

Chodzi o obelgi i wyzwiska kierowane przez Martę Lempart w stronę funkcjonariuszy policji.

„Marta Lempart używała określeń, które mogły poniżyć policjantów i polską Policję w opinii publicznej lub narazić ich oraz formację na utratę zaufania potrzebnego do wykonywania zawodu” – stwierdziła w piśmie Solidarność Policjantów.