Po 12 latach Solidarność dopięła swego. Polacy wypowiedzą się w referendum na temat wieku emerytalnego

• poniedziałek, 14 Sierpnia 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. M. Żegliński

Premier Beata Szydło ogłosiła w sobotę, że kolejne pytanie w czasie październikowego referendum będzie dotyczyć wieku emerytalnego. Od 12 lat zabiegał o to związek zawodowy Solidarność, który sprzeciwiał się podwyższeniu wieku emerytalnego przez poprzedni rząd Donalda Tuska.

– Premier Szydło ogłosiła, że kolejne pytanie w październikowym referendum dotyczyć będzie wieku emerytalnego. Od dwunastu lat zabiegaliśmy jako związek, by wszyscy Polacy mogli się w tym temacie wypowiedzieć. Udało się dopiero teraz, ale to jest nasza zasługa.

Wtedy niektórzy nazywali nas pętakami, ale my wiedzieliśmy od dawna, że społeczeństwo musi głośno powiedzieć, czy zgadza się na podniesienie wieku emerytalnego, które niechybnie nas czeka, jeśli w wyborach wygra opozycja.

– komentuje Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność Piotr Duda

Drugie pytanie referendalne

W sobotę 12 sierpnia była premier, a obecnie europoseł Beata Szydło ogłosiła, że w październikowym referendum kolejne pytanie dotyczyć będzie wieku emerytalnego.

Czy jesteś za podwyższeniem wieku emerytalnego wynoszącego dziś 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn? – tak brzmieć będzie drugie pytanie w referendum, które odbędzie się 15 października wraz z wyborami parlamentarnymi.

O dodanie tego pytania do październikowego referendum zabiegał związek zawodowy Solidarność. Związek od 12 lat domagał się, by w sprawie wieku emerytalnego zdecydował naród, a nie politycy.

Pytanie o wiek emerytalny sukcesem Solidarności

Przypomnijmy, że Solidarność sprzeciwiała się ustawie podnoszącej wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn do 67. roku życia, którą ostatecznie przegłosował rząd PO-PSL.

Związek już od grudnia 2011 roku zbierał podpisy pod wnioskiem o referendum, by Polacy mogli wypowiedzieć się, czy chcą pracować dłużej. W 2012 roku związkowcy z „S” złożyli w Sejmie niemal 1,4 mln podpisów i zorganizowali protest. Ostatecznie Solidarność zebrała aż 3,5 mln podpisów. Rząd PO-PSL zlekceważył społeczny sprzeciw i dokonał zmian w ustawie emerytalnej. Wówczas w czasie debaty sejmowej premier Donald Tusk zwrócił się do przewodniczącego Solidarności Piotra Dudy tymi słowami:

– Nie na tym polega odpowiedzialność przywódcy, panie przewodniczący, to jest tak łatwa rzecz, ja bym się, powiem szczerze, wstydził na pana miejscu podejmować tak łatwych zadań. Myślę, że nie po to pana wybierano na szefa Solidarności, aby się pan podejmował zadań, które właściwie jest w stanie wykonać każdy pętak, bo to jest najprostsze, co może być – mówił Tusk.

Przywrócenie poprzedniego wieku emerytalnego – 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn – nastąpiło 1 października 2017 roku za rządów Prawa i Sprawiedliwości.

Prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości w pałacu prezydenckim po podpisaniu ustawy przywracającej poprzedni wiek emerytalny podziękował Solidarności za „trwanie przy interesach Polaków”.

Ile będzie pytań referendalnych?

Referendum ma odbyć się 15 października wraz z wyborami parlamentarnymi.

Początkowo politycy partii rządzącej mówili, że znajdzie się w nim jedno pytanie dotyczące przymusowej relokacji migrantów w związku z proponowanym przez Unię Europejską nowym paktem migracyjnym. Państwa, które odmówiłyby ich przyjęcia miałyby zapłacić 20 tys. euro za każdego migranta.

Jednak w ostatnim czasie Jarosław Kaczyński kilkukrotnie sugerował, że pytań referendalnych może być więcej. W piątek 11 sierpnia Prezes PiS ogłosił treść pierwszego pytania: “Czy popierasz wyprzedaż państwowych przedsiębiorstw?”.

Ostatecznie pytań referendalnych ma być cztery.

www.tysol.pl