Zbigniew Kuszlewicz ponownie na czele Rady Sekretariatu Zasobów Naturalnych i Ochrony Środowiska NSZZ „S”

• środa, 12 Lipca 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

Zbigniew Kuszlewicz / fot. arch.

10 i 11 lipca w Nagórzycach obradował sprawozdawczo-wyborczy Kongres Sekretariatu Zasobów Naturalnych i Ochrony Środowiska NSZZ „S”.

To będzie już czwarta kadencja przewodniczącego Zbigniewa Kuszlewicza. Tym razem delegaci Kongresu obdarzyli go pełnym zaufaniem i na kadencję 2023-2028 został wybrany jednogłośnie. – Cieszę się, że praca moja i Rady Sekretariatu w minionych latach została doceniona – mówi.

Kongres dokonał także wyboru członków Rady. – Co najmniej połowa Rady to nowe osoby. Uważam, że skład Rady jest obiecujący i będzie wydajny. To naprawdę dobry zespół – mówi przewodniczący Kuszlewicz, dodając, że jest zadowolony z przeprowadzonych wyborów.

Co dalej z lasami?

– Najważniejszym wyzwaniem dla Sekretariatu w najbliższym czasie będzie obrona naszych lasów. Tak, by nie jest stały się lasami UE, ale w dalszym ciągu były polskimi lasami. W wyniku skoordynowanych działań różnych jednostek, organizujemy już 26 lipca konferencję pod patronatem prezydenta Andrzeja Dudy, na którą zaprosiliśmy naszych europarlamentarzystów ze wszystkich kół poselskich. Nie chcemy, by wpływ na tę kwestię miały podziały polityczne. Liczę na rzeczową dyskusję i wypracowanie wspólnego planu działania – zaznacza Zbigniew Kuszlewicz.

Tysol.pl